Tips inför budgivningen, strategi och regler

Budgivningen är ofta en spännande process. Eftersom man inte köper en ny bostad så ofta så är de flesta ovana och lite stressade över budgivningen. Hur ser man till att man inte betalar för mycket? Finns det regler kring budgivning? Vilken är den bästa strategin vid budgivning? Här kommer mina bästa tips!

South Amazonas forest protection

Julia Zakrisson - Boendeekonom på Stabelo

Regler för budgivning

Det finns faktiskt inte särskilt många regler för budgivning för dig som köpare men de budgivningsregler som finns är dessa:

Det är säljaren som bestämmer över budgivningen. Den första regeln i budgivningen innebär att säljaren bestämmer hur budgivningen ska gå till, hur länge den ska hålla på och vem som får köpa bostaden. Ofta, men inte alltid, så är det den som har vunnit budgivningen som får köpa bostaden. Säljaren kan dock välja att låta en annan spekulant köpa om den vill.  

Inget är klart innan kontraktet är påskrivet. Andra regeln i budgivningen betyder att du kan ha vunnit budgivningen och bokat in kontraktsskrivning och kanske redan är på väg till mäklarkontoret. Om säljaren vill avbryta försäljningen, sälja till en annan spekulant eller vänta in fler bud så får den det. Du vill därför skriva kontrakt så snart som möjligt.  

Bud är inte bindande. Tredje regeln i budgivningen betyder att på samma sätt som säljaren kan ångra sig så får även du ångra dig. Dina bud är inte bindande och trots att du vunnit budgivningen så får du dra dig ur, ända fram tills att kontraktet är skrivet.  

Mäklaren är skyldig att framföra alla inkomna bud och skriva en budförteckning. Fjärde regeln i budgivningen är att oavsett vilket bud du lägger så är mäklaren alltså skyldig att framföra det till säljaren och att även skriva in det i budförteckningen. Mäklaren ska också skriva ut om det är några särskilda villkor förknippade med budet, till exempel tillträde visst datum eller om budet bara är giltigt en viss tid. När det är kontraktsskrivning så kommer säljare och köpare att få se budförteckningen.  

Så går budgivningen till

Efter visningen så kommer mäklaren att kontakta, vanligen ringa, alla spekulanter och fråga om bud. När första budet har inkommit så har budgivningen startat. Du kan se om budgivningen har startat på mäklarens hemsida och ofta kan du även se själva buden om det är en öppen budgivning. Mäklaren och säljaren kan dock i vissa fall välja att inte visa upp buden på hemsidan.  

Om du är med i budgivningen så kommer du att löpande bli meddelad om alla bud som kommer in. Även om du inte är med i budgivningen så kan du be mäklaren om att ”vara med på listan” och få alla bud som kommer. Oftast får man det på sms.  

Du kan ge dina bud till mäklaren på sms, i ett samtal, på mejl eller om du träffar mäklaren fysiskt.  

När ingen till slut budar över det översta budet väljer säljaren om den vill acceptera budet eller om den vill vänta på ytterligare bud. Om säljaren väljer att inte acceptera budet så kommer budgivningen att fortsätta och mäklaren bokar eventuellt in ytterligare visningar av bostaden. Om säljaren däremot väljer att acceptera budet så bokar mäklaren in en kontraktsskrivning och när kontraktet är skrivet så är budgivningen avslutad.  

Strategi budgivning

Så, nu vet du hur en budgivning går till och budgivningens regler som du har att förhålla dig efter. Vilken är då den bästa strategin för att faktiskt vinna budgivningen utan att betala mer än du måste för bostaden?  

Det finns såklart inget självklart svar på frågan men det finns vissa saker du kan tänka på när du ger dig in i budgivningen, och det går att formulera några olika strategier i budgivning. Vilken som passar bäst beror på tillfälle och dina egna preferenser.

Strategi budgivning 1: Bestäm maxbud

Först och främst, bestäm dig för ditt maxbud och betala inte mer än det. Håll koll på ditt lånelöfte, din kontantinsats och räkna på hur mycket du kan tänka dig att betala för bostaden vid köpet och betala per månad i lånekostnader. Glöm inte att även ta höjd för pantbrevs- och lagfartskostnader om du ska köpa hus.  

För det andra, bestäm dig och för hur mycket du tycker att bostaden är värd och betala såklart inte mer än det heller. Titta på vad liknande bostäder sålts för, kolla kvadratmeterpris, bostadens skick och bilda dig din egen uppfattning.  

Strategi budgivning 2: Underbud

Ibland kan det fungera bra att lägga ett underbud. Speciellt nu när marknaden har varit svagare så har en del bostäder sålts under utropspris. Om bostaden har varit till salu en längre tid utan bud kan det vara extra effektivt.  

Du kan fråga mäklaren varför bostaden säljs, kanske får du då information om säljarens situation. Om säljaren redan köpt ny bostad kanske de är stressade och mer benägna att acceptera ett lägre bud.

Strategi budgivning 3: Tidigt bud

Om du hittar en bostad du är väldigt intresserad av och har fått gå på en förhandsvisning så kan du lägga ett så kallat tidigt bud, redan innan den öppna visningen har varit. Du kan då lägga budet med villkor att du vill ha svar inom viss tid, till exempel innan öppna visningen. Vanligen lägger man ett något högre bud när man lägger ett tidigt bud. Det är möjligt att säljaren accepterar budet om den till exempel helst inte vill hålla en öppen visning eller om den är orolig för att inte få samma bud efter den öppna visningen.

Strategi budgivning 4: Andra förhandlingsvillkor

Förhandlingar om andra villkor än priset, som till exempel tillträdesdatum. Till exempel, har säljaren inte köpt ny bostad? Då kan de kanske se det som en fördel att få bo kvar någon månad extra och kan överväga ett lägre bud.  

Strategi budgivning 4: Berätta inte om din budget

Ett sista tips är att inte berätta för mäklaren om din budget, det kanske verkar självklart men mäklarna frågar ofta vad för bostad och pris man letar efter. Var lite vag och berätta bara att du har ett lånelöfte, inte hur mycket det uppgår till. Det är inte säkert att det kommer vara till nackdel för dig i förhandlingen men det kommer troligtvis inte vara till din fördel i alla fall.  

    Sammanfattningsvis

    Det är svårt att köpa bostad och speciellt budgivningen kan vara svår. I vissa fall kanske budgivningen stiger i rasande fart och du når snabbt ditt maxbud medan i andra fall så accepterar inte säljaren ditt bud även om det är det vinnande budet. Väg av hur situationen är på just den bostaden du är intresserad av, ha en tät dialog med mäklaren och håll koll på din budget så kommer det förhoppningsvis att gå vägen.  

    Vinner du inte budgivningen så kommer det alltid andra bostäder!  

    Varma bolånehälsningar,

    Julia Zakrisson
    Boendeekonom på Stabelo

    2024-02-02