Vanliga frågor vid bostadsköp

Av Oskar Ederfors 2023-09-21

Jag har arbetat som bolånespecialist på Stabelo i många år och pratar varje dag med våra kunder och svarar på vanliga frågor om bostadsköp, bolån och bolåneräntor. Här är de vanligaste frågorna jag får kring bostadsköp just nu.

South Amazonas forest protection

Oskar Ederfors - bolånespecialist på Stabelo

Kan jag köpa ny bostad före jag säljer min gamla i denna marknad?

Detta är en av våra mest vanliga frågor inför bostadsköpet. Det finns fördelar med båda, och valet beror på din individuella situation. I nuvarande bostadsmarknad tycker vi generellt att det fördelaktigt att du säljer din gamla bostad innan du köper en ny.
Här är några skäl till varför:

  1. Du vet dina ekonomiska förutsättningar: Genom att sälja först får du en tydlig bild av din ekonomiska situation och vet hur mycket pengar du har möjlighet att lägga i kontantinsats.
  2. Undviker risken att sälja till lägre pris: Du kan ta tid på dig att hitta rätt köpare och få det pris du vill ha utan stress eller kompromisser.
  3. Minimerar risker: Om du inte får din gamla bostad såld i tid är risken stor att du inte kan tillträda din nya vilket kan leda till skadestånd till säljaren.

Om du ändå väljer att köpa ny bostad innan du sålt din gamla är det viktigt att noga utvärdera värdet på din nuvarande bostad och vara beredd på att eventuellt sälja den till ett lägre pris om det behövs. Det är också klokt att planera för ett långt tillträde, helst 3–6 månader framåt. Det ger dig tid att hantera försäljningen av din gamla bostad och sänker risken att du inte får den såld i tid.

Tänk på vad som påverkar dig mest, både ekonomiskt och känslomässigt, och överväg att välja tillträde långt fram i tiden för att ge dig själv bra marginal. Med den osäkerheten som råder på bostadsmarknaden är det alltid klokt att rådfråga en mäklare med lokal expertis om marknaden där du bor.

Tips! Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa och sälja bostad.

Hur går alla betalningar till inför tillträdet?

Även det är en vanlig fråga många har inför bostadsköpet. Dagen för tillträdet till din nya bostad är något att se fram emot och det kan vara skönt att veta precis vad som händer. Så här går betalningarna inför tillträdet till:

  1. Handpenning: En vecka efter kontraktsskrivningen är det dags att betala handpenningen. Har du tillräckligt med sparkapital betalar du handpenningen själv. Om du har din handpenning låst i din nuvarande bostad och den ska säljas kan du ansöka om ett tillfälligt handpenningslån. Då betalar vi handpenningen direkt till mäklarens klientmedelskonto.
  2. Kontantinsats: Senast en vecka innan tillträdet behöver du betala in kontantinsatsen till oss. Vi meddelar dig beloppet och inbetalningsuppgifterna i god tid innan. Om du ska sälja din befintliga bostad och inte har fått pengar från försäljningen än kan du ansöka om ett tillfälligt överbryggningslån.
  3. Lagfart och pantbrev (om du köper en fastighet): I samband med att du betalar in kommer vi även be dig att betala in eventuella kostnader för lagfart och pantbrev. Vi sköter kontakten med och betalningen till Lantmäteriet.
  4. Tillträdesdagen: Nu kommer den efterlängtade dagen! På själva tillträdesdagen startar vi ditt bolån och eventuellt överbryggningslån och för över resterande köpeskilling (din kontantinsats och ditt lånebelopp) till säljarens konto enligt den likvidavräkning vi får från mäklaren. Om säljaren har lån på bostaden löser vi dom.

Du behöver alltså inte själv sköta några transaktioner förutom att just föra över kontantinsatsen till oss, allt för att göra övergången till din nya bostad så enkel som möjligt.

Ska jag välja rörlig eller bunden ränta?

    När du står inför valet mellan rörlig och bunden ränta för ditt bolån är det viktigt att ta hänsyn till din ekonomiska situation och dina personliga preferenser. En rörlig ränta ger dig flexibilitet med räntejusteringar var tredje månad och är särskilt lämplig om du har en stark ekonomi och vill ha ett flexibelt lån. Å andra sidan ger en bunden ränta dig en fast månadskostnad och stabilitet under hela bindningstiden, vilket är ett bra alternativ om du har mindre ekonomiska marginaler.

    Du kan även överväga att kombinera båda alternativen eller använda olika bindningstider för att sprida risken för eventuella räntehöjningar och säkerställa en mer stabil månadskostnad. Att dela upp lånet på olika bindningstider ger dig också en extra trygghet när bindningstiden löper ut eftersom inte hela lånet läggs om på en ny ränta samtidigt. Om du har lånet uppdelat i flera delar, och räntan har ökat under bindningstiden för en del av lånet löper ut, kommer räntan endast att höjas på den specifika delen av lånet. Detta innebär att dina månatliga kostnader inte kommer att öka plötsligt i samma utsträckning som de skulle ha gjort om hela lånet hade haft sin bindningstid löpt ut.

    Sammanfattningsvis är valet mellan rörlig och bunden ränta beroende av din ekonomiska situation och de trygghetsnivåer du föredrar.

    Vill du ha fler tips? Läs mer och se en film om hur du kan tänka kring att välja rörlig eller bunden ränta.

    Vad blir mitt amorteringskrav?

    Ditt amorteringskrav beror på flera faktorer, dels hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde (s k belåningsgrad), dels hur mycket du lånar i förhållande till din inkomst (s k skuldkvot). Om din belåningsgrad är upp till 50% av bostadens värde behöver du inte amortera något. Vid 50–70% belåningsgrad krävs en årlig amortering på 1% av lånet, medan belåningsgraden 70–85% innebär 2% årlig amortering. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst måste du amortera ytterligare 1% av lånet årligen.

    För att ge ett konkret exempel, om du köper en bostad för 3 000 000 kr, tar ett bolån på 1 800 000 kr och har en månadsinkomst på 30 000 kr, kommer din månatliga amortering att uppgå till 3 000 kr.
    Du behöver amortera 1% eftersom belåningsgraden blir 1%, och ytterligare 1% eftersom lånet är 5 gånger din årsinkomst.

    Tips! Läs mer om amorteringskrav

    Har du fler frågor?

    Hoppas detta har gett dig klarhet kring några vanliga frågor om bostadsköp.  Om du har några frågor om ditt bostadsköp är du alltid välkommen att ringa in till oss och våra bolånespecialister så guidar vi dig.

    Tack för att du läste, och lycka till med ditt kommande bostadsköp!

    Varma bolånehälsningar,

    Oskar Ederfors
    ‍Bolånespecialist Stabelo

    2023-09-21