Flytta isär

Att separera och flytta isär är ett stort steg som ofta väcker både känslor och praktiska frågor. Vad händer med bostaden? Hur delas era gemensamma tillgångar? Och vad gäller juridiskt om ni varit sambor jämfört med gifta?

Om ni har bott tillsammans i en gemensamt ägd bostad eller haft delad ekonomi kan det finnas flera juridiska och ekonomiska frågor att lösa. Sambor och gifta har olika rättigheter vid en separation, vilket kan påverka hur bostad, bohag och andra tillgångar fördelas.

Här går vi igenom det viktigaste ni behöver veta för att göra separationen så smidig och rättvis som möjligt.

Innehållsförteckning

  1. Skillnaden mellan att separera som gift och som sambo
  2. Samboavtal vid separation
  3. Sambolagen – vad händer med bostaden?
  4. Bodelning – hur delar ni upp era tillgångar?
  5. Köpa ut sin partner ur bostaden
  6. Ta över bolånet vid separation

Skillnaden mellan att separera som gift och som sambo

Att separera som sambor eller gifta innebär olika juridiska och ekonomiska konsekvenser. Medan gifta par omfattas av äktenskapsbalken, som reglerar hur alla gemensamma tillgångar ska delas vid en skilsmässa, omfattas sambor av sambolagen, som enbart gäller bostaden och bohaget.

För sambor innebär en separation oftast färre juridiska processer, men det kan ändå finnas frågor att lösa kring bostaden och ekonomin. Gifta par måste genomgå en formell skilsmässa via tingsrätten och göra en bodelning där alla tillgångar delas, om det inte finns ett äktenskapsförord.

Läs mer:
Att separera som gift
Att separera som sambo

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Samboavtal vid separation

Om ni har skrivit ett samboavtal kan det påverka hur era tillgångar delas vid separationen. Ett samboavtal gör att ni kan avtala bort sambolagens standardregler och istället bestämma en egen fördelning.

Det är extra viktigt att ha ett samboavtal om ni har betalat olika mycket för bostaden eller bohaget. Utan avtal delas samboegendomen lika, oavsett vem som har betalat mer. Om ni istället vill att fördelningen ska spegla era faktiska insatser kan ni skriva ett samboavtal som klargör detta.

Läs mer: Samboavtal – vad gäller vid separation?

Sambolagen – vad händer med bostaden?

Om ni är sambor gäller sambolagen, vilket innebär att bostaden delas lika vid en separation – men bara om den köptes för att ni skulle bo i den tillsammans. Om en av er ägde bostaden innan ni flyttade ihop ingår den inte i bodelningen, utan tillhör den som står på köpekontraktet.

Detta ingår i samboegendomen:

  1. Gemensam bostad som köpts för att ni ska bo där tillsammans
  2. Bohag som köpts för gemensamt bruk, till exempel möbler, hushållsapparater och annan inredning

Detta ingår inte i samboegendomen:

  1. Bostad som en av er ägde innan ni blev sambor
  2. Bohag som någon av er ägde innan ni flyttade ihop
  3. Sådant som någon av er fått i arv eller gåva med villkor att det ska vara enskild egendom
  4. Pengar, aktier, fonder, fordon eller annat som inte är kopplat till bostaden

Läs mer: Sambolagen vid separation

Bodelning – hur delar ni upp era tillgångar?

Vid en separation delas era gemensamma tillgångar genom en bodelning. För gifta är bodelning obligatorisk, medan sambor bara behöver göra en bodelning om någon av parterna begär det.

För sambor omfattar bodelningen enbart bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk. Annan egendom, som sparpengar, bil eller fritidshus, delas inte utan tillhör den som står som ägare. Gifta delar däremot på allt giftorättsgods, om det inte finns ett äktenskapsförord som säger annat.

Oavsett er situation kan det vara bra att skriva ett bodelningsavtal där ni tydligt kommer överens om hur tillgångarna ska fördelas.

Läs mer: Bodelning – hur delas tillgångarna?

Köpa ut sin partner ur bostaden

Om en av er vill bo kvar i bostaden kan ni komma överens om att den personen köper ut den andra. För att räkna ut en rättvis ersättning brukar man utgå från bostadens marknadsvärde och dra av eventuella bolån och försäljningskostnader.

För att ändra ägandet juridiskt behöver en ny lagfart registreras hos Lantmäteriet (för fastigheter), eller bostadsrättsföreningen måste godkänna ägarbytet (för bostadsrätter). Om bolånet ska skrivas om måste banken också godkänna att den som bor kvar tar över lånet själv.

Läs mer: Köpa ut partner ur bostaden

Ta över bolånet vid separation

Om en av er vill bo kvar i bostaden och ta över bolånet finns det några viktiga steg att följa:

1. Kom överens om värdet på bostaden – Ta hjälp av en mäklare eller gör en marknadsvärdering för att bestämma vad bostaden är värd.

2. Räkna ut utköpsbeloppet – Dra av eventuella bolån och andra kostnader från bostadens värde och dela det enligt er ägarandel.

3. Ansök om att ta över bolånet – Banken gör en ny kreditprövning för att säkerställa att den som vill bo kvar har ekonomisk möjlighet att ta över lånet själv.

4. Ändra ägarförhållandet på bostaden – Om den som flyttar ut ska tas bort från ägandet behöver en ny lagfart registreras hos Lantmäteriet (för fastigheter) eller bostadsrättsföreningen godkänna ägarbytet (för bostadsrätter).

5. Slutför affären och skriv över lånet – När banken har godkänt låneövertagandet och alla juridiska ändringar är klara, slutförs affären. Om banken inte godkänner låneövertagandet kan en lösning vara att hitta en medlåntagare, till exempel en familjemedlem. I vissa fall kan det också vara nödvändigt att sälja bostaden och dela på vinsten eller skulden.

Läs mer: Ta över bolånet vid separation

Uppdaterat: 2025-01-30

Av: Stabelo bolåneteam