Köpa bostad

Att köpa bostad är en stor händelse som ofta väcker både förväntan och frågor. Det är en process med flera viktiga steg – från att sätta en realistisk budget och ansöka om lånelöfte till att delta i budgivning och skriva kontrakt. Att vara väl förberedd kan göra hela resan tryggare och enklare, oavsett om det är första gången du köper bostad eller om du har gjort det förut. I den här guiden hjälper vi dig att få koll på allt du behöver tänka på.

Innehållsförteckning

  1. Budget
  2. Köpa eller sälja först
  3. Lånelöfte
  4. Gå på visning
  5. Budgivning och skriva kontrakt
  6. Inför flytten och tillträdet

1. Budget – sätt din budget inför bostadsköpet

Att börja med en budget ger dig en tydlig bild av vad som är realistiskt för just din situation. Fundera på hur mycket du kan tänka dig att lägga på boendekostnader varje månad, inklusive ränta, amortering och driftkostnader som el, värme och försäkring. Det är också bra att tänka långsiktigt – exempelvis hur en högre ränta skulle kunna påverka din ekonomi framöver.

Förutom månadskostnaden behöver du även ta hänsyn till kontantinsatsen, som minst måste vara 15 % av bostadens pris. Om du köper hus tillkommer extra kostnader för lagfart och eventuella nya pantbrev. Dessa kan bli en stor utgift så det är viktigt att räkna in dem i budgeten.

Till sist behöver du se över hur mycket du får låna till bostadsköpet. Det gör du enklast genom att ansöka om ett lånelöfte.  När du har koll på både din önskade månadskostnad, kontantinsats och hur mycket du kan låna så bör du ha fått en bra bild av hur mycket du kan köpa bostad för.

Läs mer - Budget för att köpa bostad

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

2. Köpa eller sälja först

Om du redan äger en bostad kan det kännas svårt att avgöra om du ska köpa eller sälja först. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen, och det bästa valet beror på din ekonomiska situation och hur bostadsmarknaden ser ut.

Om du väljer att sälja först får du en tydlig bild av hur mycket pengar du har att röra dig med när du letar efter en ny bostad. Dessutom slipper du stressen att sälja snabbt och kan känna dig trygg med att affären går i lugn takt.

Köper du istället först har du möjlighet att ta tid på dig för att hitta det perfekta hemmet. Nackdelen med att köpa först är att det kan bli stressigt att sälja din befintliga bostad och i värsta fall kan du behöva sälja till ett längre pris än du önskat.  

Oavsett vilket alternativ du väljer är det bra att planera för ett tillträde långt fram i tiden, gärna tre till sex månader framåt i tiden så att du har god tid på dig att sälja eller köpa.  

Läs mer - köpa eller sälja först.  

3. Lånelöfte

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked om hur mycket du kan låna, baserat på din inkomst, hushållssituation och andra ekonomiska faktorer. Med ett lånelöfte vet du vad du har att röra dig med när du börjar gå på visningar och lägga bud.

Hos oss är det enkelt att ansöka om lånelöfte. Ansökan är helt digital och du får direkt ett besked. Det är också möjligt att fylla i adressen på den bostad du är intresserad av och se precis hur mycket du kan låna på just den bostaden. Det skiljer sig ofta åt hur mycket du kan låna på olika bostäder beroende på bland annat vilken kommun bostaden ligger i, om det är ett hus eller en bostadsrätt och föreningens ekonomi (om det är en bostadsrätt).  

Lånelöftet är inte bindande för dig som kund. När du vunnit en budgivning omvandlar vi enkelt lånelöftet till en faktisk låneansökan och så ser vi över och beviljar din låneansökan.  

Läs mer - hur fungerar ett lånelöfte

4. Gå på visning

Att gå på visning är ett av de mest spännande stegen i bostadsköpet. Här får du se bostaden i verkligheten och börja föreställa dig hur det skulle vara att bo där. Men det är också viktigt att vara noggrann och förberedd.

Börja med att läsa på om bostaden innan visningen. För en bostadsrätt är det bra att granska föreningens årsredovisning och se vad som ingår i månadsavgiften. Om det är ett hus kan du kolla på energideklarationen, tidigare driftkostnader och eventuellt besiktningsprotokoll. På visningen kan du passa på att fråga mäklaren om sådant som inte framgår i annonsen, som renoveringar, planerade avgiftshöjningar eller om förrådsutrymmen och gemensamma ytor.

Som köpare har du undersökningsplikt, vilket betyder att du behöver kontrollera bostadens skick. Testa fönster, öppna skåp och var uppmärksam på tecken som lukt eller drag. För hus är det ofta klokt, om en besiktning inte redan är gjord, att anlita en besiktningsman för att få en överlåtelsebesiktning gjord.

Läs mer - att tänka på under visningen.  

5. Budgivning och skriva kontrakt

När du hittat bostaden du vill köpa är det dags för budgivning. Det kan kännas nervöst, men om du har en tydlig budget och strategi blir det mycket enklare att hantera. Bestäm i förväg ditt maxbud och försök att hålla dig till det, även om det kan kännas lockande att gå över när budgivningen pågår.

När du vunnit budgivningen kontaktar mäklaren dig för att boka kontraktsskrivning. Då är det viktigt att du har omvandlat ditt lånelöfte till en låneansökan och fått den beviljad. Handpenningen, som vanligtvis är 10 % av bostadens pris, ska betalas inom en vecka efter kontraktsskrivningen.

Be alltid om att få läsa igenom kontraktet i lugn och ro innan du skriver på. Om det är något du känner dig osäker på kan du alltid fråga mäklaren eller våra bolånespecialister för att få hjälp.

Läs mer - budgivning och skriva kontrakt.

6. Inför flytten och tillträdet

När kontraktet är signerat behöver du börja förbereda inför tillträdet. Säkerställ att ditt bolån är klart och välj räntebindningstid samt amorteringsnivå. Om din kontantinsats är låst i din nuvarande bostad kan vi hjälpa dig med ett överbryggningslån. Vi skickar dina lånehandlingar cirka en månad innan tillträdet, och de signeras enkelt med BankID. Se till att vi får in både handlingarna och kontantinsatsen i god tid, helst en vecka innan tillträdesdagen.

Din mäklare skickar även en preliminär likvidavräkning några dagar före tillträdet. Där ser du vad som ska betalas och vad som återstår av köpeskillingen. Kontrollera uppgifterna och kontakta oss eller mäklaren om något är oklart.

Glöm inte att ordna praktiska saker som flyttanmälan, elavtal och hemförsäkring. På tillträdesdagen möts du och säljaren hos mäklaren för att slutföra affären. När allt är klart får du nycklarna och kan flytta in i ditt nya hem!

Läs mer - checklista inför flytten och vad händer på tillträdesdagen.

Uppdaterat: 2025-01-21

Av: Stabelo bolåneteam