Det första steget inför bostadsköpet är att planera och skapa en budget. Genom att skapa en budget inför bostadsköpet så kommer du att få en tydlig bild av både hur mycket du vill betala varje månad och hur mycket du kan köpa bostaden för.
Bestäm hur mycket du är redo att betala varje månad för ditt kommande boende. Här är det också viktigt att tänka på hur mycket du vill och behöver ha kvar för andra utgifter och sparande. I boendets månadskostnad ska du räkna med fasta boendekostnader, driftkostnader och kostnader för bolånet. Ta även höjd för att till exempel ränte- och elkostnader kan öka. Läs mer om ränta och amorteringskrav och hur mycket du kommer behöva amortera.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Se över hur mycket du har möjlighet att betala i kontantinsats vid bostadsköpet. Om du både ska sälja och köpa bostad behöver du få en överblick över hur mycket pengar du har kvar från din försäljning. Läs mer om kontantinsats och hur du räknar ut hur mycket du får över efter bostadsförsäljningen.
Då tillkommer det en kostnad för att ansöka om lagfart och eventuellt även för uttag av nya pantbrev. Det är viktigt att räkna med även den kostnaden i din budget. Läs mer om lagfart och pantbrev.
Hur mycket du kan låna för att köpa bostad beror på flera faktorer, inklusive din inkomst, din hushållssituation, befintliga skulder och din kontantinsats. Läs mer om kreditbedömning och hur mycket du kan låna. Det är svårt att själv räkna ut hur mycket du får låna. Du kan därför ansöka om ett lånelöfte och få en uppskattning avi hur mycket du kan låna. Med ett lånelöfte vet du sedan alla delar av din budget. Ansök om lånelöfte.
När du har bestämt dig för att flytta är ett av de första stegen om du äger din nuvarande bostad att bestämma om du ska köpa eller sälja först.
När du väljer mellan att köpa eller sälja först bör du noga analysera din ekonomiska situation och dina känslomässiga behov. Oavsett vad du bestämmer dig för är det klokt att planera för ett långt tillträde, cirka 3–6 månader, för att ge dig själv utrymme och trygghet vid en osäker bostadsmarknad. Få mer tips om viktiga saker att tänka på när du bestämmer dig för att köpa eller sälja först.
Det är vanligt att vi har krav att du måste sålt din befintliga bostad innan du får tillträde till din nya. Anledningen till det är att mångas ekonomi vanligen inte klarar av att ha dubbla boendekostnader en längre period. Hos oss behöver du skicka in ditt försäljningskontrakt senast tre veckor innan ditt tillträde.
Exempel: Om du har skrivit kontrakt och köpt din bostad 1 januari och har tillträde 1 mars så behöver du skrivit kontrakt och sålt din befintliga bostad senast runt 8 februari. Observera att kravet är att din bostad är såld, frånträdet kan ske längre fram.
Om du har köpt din nya bostad men ännu inte fått sålt din befintliga bostad när ditt tillträde närmar sig kan det leda till att du inte kan betala för den nya bostaden. Det är ett avtalsbrott som kan innebära att du blir skadeståndsskyldig till säljaren.
Ett överbryggningslån, även känt som brygglån, är ett tillfälligt lån som kan behövas om du inte har frånträtt din gamla bostad innan du flyttar in i den nya. Överbryggningslånet täcker upp för kontantinsatsen under den tiden då du äger två bostäder, högst i tre månader. Läs mer om överbryggningslån.
Josef från Stabelos bolåneteam berättar hur vårt överbryggningslån fungerar.
Ett lånelöfte är ett förhandsbesked om hur mycket du kan låna för att köpa en bostad. Lånelöftet baseras på bland annat din inkomst, din hushållssituation och andra lån. Det är bra att ha ett lånelöfte innan du börjar att gå på visningar för att i förhand veta hur mycket du kan låna.
Vårt lånelöfte är helt digitalt och du får ett svar direkt efter inskickad ansökan. Lånelöftet baseras på de uppgifter du anger och i vissa fall behöver du styrka dina uppgifter med underlag. För att få ett så korrekt lånelöfte som möjligt är det därför viktigt att vara noga med att fylla i rätt uppgifter.
Ansök om lånelöfte.
Vårt lånelöfte är anpassas efter den bostad du är intresserad av. Efter att du har skickat in din ansökan om lånelöfte till oss så kan du fylla i adressen på den bostaden du är intresserad av och får då ett specifikt lånelöfte för just den bostaden. Det går självklart att fylla i flera adresser om du tittar på flera bostäder.
När du fyller i adressen tar vi automatiskt fram information om det är en fastighet eller en bostadsrätt och vilken kommun den ligger i. Om det är en bostadsrätt hämtar vi även in information om föreningens ekonomi. Fördelen med att samla in all denna information är att du direkt ser hur mycket du kan låna på just den bostaden, det blir extra tryggt och enkelt för dig.
Läs mer om varför det är så bra med ett bostadsspecifikt lånelöfte.
Vunnit budgivning? Grattis! Innan du skriver kontrakt omvandlar du ditt lånelöfte till en bolåneansökan. Därefter är det viktigt att du hör av dig till oss så går vi igenom ditt lånelöfte och godkänner att du kan skriva kontrakt. Du når våra bolånespecialister på 010 – 410 35 00, helt utan telefonkö.
Dags för visning, kanske både det roligaste och viktigaste steget. Visningen är spännande och ibland kan man falla direkt för en bostad, men samtidigt behöver du på visningen vara objektiv och det är bra att vara förberedd innan.
Tips! Det är mycket att komma ihåg på visningen och för att minnas allt kan det vara bra att fota och filma bostaden.
Här hittar du viktiga områden att kolla in och fråga mäklaren om när du ska köpa bostadsrätt.
Här hittar du viktiga områden att kolla in och fråga mäklaren om när du ska hus.
Du som köpare av en bostad har en undersökningsplikt och säljaren av bostaden har en upplysningsplikt.
Vid köp av bostad har du som köpare en undersökningsplikt, vilket innebär att du ansvarar för att noggrant undersöka bostaden före köpet. Det är klokt att öppna skåp, testa kranar och köksfläkt samt inspektera ugn, mikrovågsugn och kylskåp. Kontrollera även fönster för drag, och uppmärksamma ovanliga lukter, det kan indikera mögel eller fuktskador. Beroende på om det är en villa med möjliga dolda fel eller en bostadsrätt där du köper det du ser, varierar ditt ansvar. Läs mer om undersökningsplikt.
Om du köper en fastighet så anlitar du vanligen även en besiktningsman som gör en överlåtelsebesiktning. Läs mer om överlåtelsebesiktning.
Säljaren och mäklaren har upplysningsplikt vid bostadsförsäljning. De måste informera om kända fel och brister. Om köparen upptäcker dolda fel efteråt kan de kräva prisavdrag eller reparation. Upplysningsplikten är dock lika omfattande som undersökningsplikten juridiskt sett. Läs mer om upplysningsplikt.
Efter visning så brukar mäklaren kontakta alla spekulanter för att stämma av intresse och starta budgivningen. Förbered dig inför budgivningen för att ge dig själv en så lugn och trygg budgivningsprocess som möjligt.
Det är säljaren tillsammans med mäklaren som bestämmer upplägget för budgivningen och det är även säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden. När en spekulant lägger ett bud så är mäklaren skyldig att meddela budet till säljaren. De bud du lägger är inte bindande och både du och säljaren har rätt att ångra er fram tills att köpekontraktet är underskrivet.
En budgivning kan hållas på olika sätt och du som budgivare kan lägga både ett öppet eller ett dolt bud och man säger då att det är en öppen eller sluten budgivning.
Öppen budgivning
Det innebär att mäklaren får bud från spekulanter och löpande framför buden för säljaren och övriga spekulanter.
Sluten budgivning
Det innebär att en eller flera spekulanter lämnar ett dolt bud. Övriga spekulanter får inte veta budet utan mäklaren framför endast budet till säljaren som kan acceptera eller neka budet.
Det finns olika taktiker för budgivning och vilken taktik som är bäst kan även ändras utifrån hur bostadsmarknaden ser ut.
Mäklaren berättar att du har vunnit budgivningen och vill boka in tid för kontraktsskrivning. Nu finns det några viktiga saker att tänka på.
Kontakta oss och få godkänt att skriva kontrakt. Även om du har ett lånelöfte är det viktigt att ditt lånelöfte omvandlas till en faktisk låneansökan och att den blir beviljad. I vissa fall kan du behöva skicka in underlag för att styrka de uppgifter du angett i lånelöftet, till exempel inkomstunderlag.
Omvandla ditt lånelöfte till en låneansökan via Mina Sidor.
Därefter kan du ringa in till våra bolånespecialister. Du når dem på 010 – 410 35 00.
Be mäklaren att skicka köpekontraktet och övriga avtal till dig innan kontraktsskrivningen så att du i lugn och ro kan läsa igenom dem. Under kontraktsskrivningen möts vanligen köpare och säljare på mäklarens kontor.
Handpenningen ska betalas inom en vecka efter kontraktsskrivningen och du behöver därför omgående planera för betalningen. Om du är i behov av ett handpenningslån kan du kontakta oss. Vi hjälper dig då med betalningen så att den kommer in till mäklaren i god tid. Läs mer om handpenningslån.
Ring våra bolånespecialister om handpenningslån. Du når dem på 010 – 410 35 00.
Kontraktet är skrivet och nu är det främst det roliga kvar, planera inför flytten! Det är dock några saker du behöver tänka på som är skönt att avklara så snart som möjligt.
En månad innan ditt tillträde kommer vi att skicka ut dina lånehandlingar. Lånehandlingarna kommer digitalt och signeras med BankID. Du kommer att få ett mejl från oss när lånehandlingarna är klara.
I samband med att du signerar lånehandlingarna kommer vi att skicka ut inbetalningsuppgifter till dig så att du kan föra över din kontantinsats till oss. Om du har köpt en fastighet kommer du även att få betala in kostnaden för lagfart och eventuella pantbrev och så betalar vi in det till Lantmäteriet. Läs mer om lagfart och pantbrev.
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
Är det bäst att välja rörlig eller bunden ränta just nu? Vi går igenom hur du kan tänka när du väljer.
Om du köper ett hus behöver du betala för ansökan om lagfart och i många fall även för pantbrev. Läs mer om vad det är och hur du räknar ut kostnaden.