Bostadsmarknaden 2024

Det har nog inte undgått någon att mycket har hänt på bostadsmarknaden det senaste åren. Mycket har ändrats för hushållen med det nya ränteläget, bostadspriserna och inflationen. Hur påverkar Riksbankens prognos på räntan bostadspriserna? Hur ser prognosen ut för bostadsmarknaden 2024? I detta inlägg kommer jag att ta en närmare titt på den aktuella bostadsmarknaden och dess utveckling.

South Amazonas forest protection

Bostadsmarknaden och bolåneräntor 2024

En av de mest påtagliga förändringarna på bostadsmarknaden är de stigande bolåneräntorna som nu har börjat vända neråt igen. Riksbanken har nu sänkt styrräntan två gånger med sammanlagt 0,50 procentenheter och väntar sig sänka ytterligare två till tre gånger under 2024. Riksbankens prognos är att styrräntan kommer sänkas till mellan 2,75 och 3,0 procent under 2024.  

Utsikterna för bolåneräntorna ser ut att ljusna och många aktörer, inklusive vi själva, har redan börjat sänka bolåneräntan på de flesta bindningstiderna. Efter den första sänkningen i maj så har alla aktörer sänkt sina bolåneräntor men inte alla har sänkt lika mycket som styrräntan faktiskt har sänkts. Genomsnittsräntan på 3-månadersräntan var i maj 4,71 procent och i juli 4,45 procent, alltså en sänkning med 0,26 procentenheter. Eftersom Riksbanken har gjort ytterligare en sänkning sedan i juli så kommer genomsnittsräntan att fortsätta att sjunka. Nästa genomsnittsränta publiceras i första veckan i september.

Det finns en risk att de rörliga räntorna inte kommer att sjunka i samma takt som Riksbankens styrränta och som tidigare nämnt så syns det redan att vissa aktörer inte har sänkt sina bolåneräntor i samma takt. De flesta andra aktörer valde under räntehöjningarna att inte höja sina sparräntor i samma utsträckning som marknadsräntorna faktiskt gick upp. Det gjorde att de kunde tjäna mer pengar på sina sparkonton och på så sätt subventionera bolåneräntorna. Samma logik leder nu till att många kanske inte kommer ha möjlighet att sänka i samma takt.

Sjunkande bolåneräntor 2024 är dock att väntas om inflationen fortsätter att avta. Både Riksbanken och marknadens prognos är att styrräntan kommer att ligga på 2,5 till 3,0 procent till slutet av 2024.       

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Bostadsmarknaden och bostadspriser 2024

Bostadspriserna har varit ett hett ämne på bostadsmarknaden under 2023 och 2024. Under 2022 såg vi en markant nedgång, men under 2023 visade priserna tecken på motståndskraft. Priset på bostadsrätter är ner drygt 7 procent från toppen i början av 2022, men ligger på ungefär samma nivå som priserna låg vid första halvan av 2021. Liknande resultat ser vi i huspriserna, de är ner strax över 13 procent från början av 2022 men på samma nivå som vid årsskiftet 2020/2021. Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik så har bostadspriser de senaste 12 månaderna stigit 1,7 procent på bostadsrätter och 1,2 procent på villor.  

Styrräntan, Riksbankens prognos och bolåneräntorna kommer troligtvis att fortsätta att påverka bostadspriserna 2024. Riksbankens två sänkningar av styrräntan har troligtvis skapat optimism bland bostadsköpare och allt annat lika så är det alltså positivt för bostadsmarknaden. Under 2022 och 2023 var det färre som flyttade, troligtvis på grund av den mer osäkra marknaden. Oftast flyttar vi på grund av att livet ändras, vi flyttar ihop, får barn eller separerar. Att färre har flyttat leder därför till att det nu finns ett uppdämt behov av att byta bostad och en nu mer positiv marknad kan därför leda till att fler slår slag i saker och faktiskt flyttar.  

Vad händer med bostadspriserna 2024? Det är en fråga som många ställer sig just nu. Stabelo har en boprisindikator som spår hur bopriserna kommer att röra sig framåt de kommande månaderna. I februari gick indikatorerna från att vara något positiva till att i maj skifta till klart positiva. Det är ett tecken på att bostadspriserna alltså kan komma att stiga den närmsta tiden.

Läs hela Stabelos boprisindikator.  

Regionala skillnader på bostadsmarknaden  

Bostadsmarknaden ser olika ut i olika delar av Sverige. För bostadsrätter är prisökningen de senaste 12 månaderna är störst i Stockholm med 2,3 procent, jämfört med Malmö och Göteborg där bostadsprisutvecklingen mer stilla, och har endast ökat 0,6 respektive 0,5 procent.  

Bostadspriserna på villor har utvecklats lite annorlunda än för bostadsrätter – i Stockholm är de upp 1,4 procent, i Göteborg upp 0,3 procent och i Malmö hela 3,9 procent.  

Tips för dig som ska köpa och sälja  

Just nu är utbudet av bostäder till salu rekordhögt och antalet publicerade annonser på Hemnet under augusti är 10 % högre än samma period förra året. Det höga utbudet gör att det som köpare finns fler bostäder att välja på vilket är klart positivt för köpare. För säljare innebär det dock större konkurrens vilket kan påverka budgivning och slutpriset.  

För dig som funderar på att köpa en ny bostad och sälja din under den kommande tiden är bra att tänka igenom en extra gång hur du går till väga. Idag väljer ungefär två av tre att sälja före de köper ny bostad, till skillnad för några år sedan då det var tvärtom, då valde två av tre att köpa innan de sålde. Det generella rådet är också att just sälja först då det hjälper dig att få en bättre översikt över din ekonomi, och du vet precis vad du har att röra dig med när du köper nytt.  

Likaså är det att rekommendera att köpa och sälja under ungefär samma tidsperiod eftersom det är lägre risk om man köper och säljer på samma marknad. Att försöka tajma marknaden perfekt är svårt, så det är klokt att fundera på dina behov och agera utifrån dem.

Läs mer om hur du kan tänka när du ska köpa och sälja bostad.

Sammanfattning  

Bostadsmarknaden 2024 och 2025 ser ut att bli en spännande tid, med sjunkande räntor och stabiliserade priser – något som bådar gott för både köpare och säljare. Det är en positiv utveckling, men det är fortfarande viktigt att vara noggrann och tänka igenom sina beslut när man står inför en bostadsaffär. Perfekt tajming är svårt att förutsäga, men över tid brukar bostadsaffärer löna sig, även om det kan vara upp- och nedgångar längs vägen.

Jag vill också passa på att påminna om att vi alltid finns här för att hjälpa dig. Om du har frågor eller funderingar kring ditt bostadsköp, tveka inte att höra av dig till våra bolånespecialister. De är bara ett telefonsamtal bort och svarar i snitt på 11 sekunder – så tveka inte att ringa oss på 010 – 410 35 00.

Varma bolånehälsningar,  Julia Zakrisson  

Julia Zakrisson, boendeekonom
Julia är Stabelos boendeekonom och utbildar och inspirerar inom bolån, privatekonomi och bostadsköp. Hon har en utbildning inom finansiell ekonomi och har i många år arbetat med att hjälpa kunder med bolån och bostadsköp.