Efter ett par år av osäkerhet ser bostadsmarknaden ut att ta ett kliv mot en mer stabil och balanserad utveckling under 2025. Med lägre räntor, stärkt köpkraft och möjliga förändringar i amorteringskraven finns flera faktorer som kan påverka bostadspriserna och aktiviteten på marknaden. Men hur ser prognosen ut för bostadsmarknaden 2025? Och vad innebär det för dig som går i köp- eller säljtankar?
2023 präglades av osäkerhet och avvaktan, men under 2024 började bostadsmarknaden ta fart igen. Nu pekar mycket på att återhämtningen fortsätter på bostadsmarknaden under 2025. Med lägre räntor och starkare privatekonomi väntas fler hushåll ha både möjlighet och viljan att flytta, vilket kan leda till ett ökat antal bostadsaffärer 2025.
I storstäderna har prisåterhämtningen redan varit starkare än i övriga landet, och där kan utvecklingen gå snabbare mot en mer aktiv och prisstark bostadsmarknad. Samtidigt kan bostadspriserna utvecklas ojämnt – nyproduktion har haft en tuffare återhämtning än andrahandsmarknaden, och mindre bostäder har varit svårare att sälja än större objekt. Mindre bostäder har påverkats mer än större eftersom de oftare köps av personer med tajtare ekonomi – en grupp som drabbades hårdare av de höga räntorna.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
När vi blickar framåt ser prognosen för bostadspriserna 2025 relativt ljus ut. Enligt flera bedömningar kan bostadspriserna öka under året. De viktigaste faktorerna bakom uppgången är:
Under 2023 och delar av 2024 var det en tydlig köparens marknad. Med långa försäljningstider och många bostäder ute till salu hade köparna ett bra övertag på marknaden. Men under 2025 kan det börja svänga tillbaka. Om efterfrågan ökar samtidigt som utbudet sjunker, kan vi se en återgång till en marknad där säljarna har ett starkare utgångsläge. Det är dock svårt att kalla det säljarens marknad utan blir snarare en situation där vi når en jämvikt mellan köpare och säljare på bostadsmarknaden. I det stor hela handlar det mycket om köpare och säljares förväntningar på slutpriset på bostaden och när de börjar mötas så sker fler försäljningar.
Under 2024 har många fortsatt valt att sälja sin bostad innan de köper en ny. Enligt en undersökning från Hemnet uppgav 65 % av bostadsbytarna under 2023 och 2024 att de skulle sälja först. Det är en tydlig förändring jämfört med tiden före mitten av 2022, då förhållandet var det omvända – 65 % valde istället att köpa först.
Den främsta anledningen till skiftet är längre försäljningstider och ett stort utbud på marknaden, vilket har gjort det svårare att sälja och därmed mer riskabelt att köpa innan den gamla bostaden är såld.
Inför 2025 ser marknaden ut att bli mer balanserad, men många bostadsbytare lär ändå välja att sälja först för att minimera risken att inte få sin nuvarande bostad såld. Den största risken med att köpa först är just osäkerheten kring försäljningen – om bostaden inte säljs i tid kan du som köpare få svårt att tillträda och betala för den nya bostaden vilket skulle innebära ett kontraktsbrott mot säljaren.
Om du väljer att köpa först är det viktigt att ha en plan för hur du hanterar en eventuell försening i försäljningen av din nuvarande bostad – och att se till att ha tillräckliga ekonomiska marginaler.
En av de största frågorna inför 2025 är de föreslagna förändringarna i amorteringskraven och bolånetaket och hur de påverkar bostadsmarknaden.
Om förändringarna genomförs blir det både lättare att låna mer och innebär lägre amorteringsbelopp, vilket kan driva upp bostadspriserna. Inledningsvis kan det underlätta för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden, men på sikt finns en risk att prisökningarna äter upp fördelen och gör det fortsatt utmanande för dem.
Med nuvarande prognoser pekar mycket på att bostadsmarknaden stabiliseras och att fler kan genomföra sin bostadsaffär. Räntorna är lägre, köpkraften stärks och eventuella lättnader i amorteringskraven kan ge bostadsmarknaden en skjuts. Samtidigt kan regionala skillnader och en fortsatt viss osäkerhet påverka marknaden i olika riktningar.
Tips! Om du har några funderingar inför ditt bostadsköp eller bolån vid köpet så kan du alltid nå våra bolånespecialister på 010 – 410 35 00 och få hjälp.
Bolånehälsningar,
Julia Zakrisson
Julia Zakrisson, boendeekonom
Julia är Stabelos boendeekonom och utbildar och inspirerar inom bolån, privatekonomi och bostadsköp. Hon har en utbildning inom finansiell ekonomi och har i många år arbetat med att hjälpa kunder med bolån och bostadsköp.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
Ansök helt digitalt och signera med BankID. Vi hjälper dig sedan med flytten av ditt bolån.