Januari och början av våren är en högsäsong för att köpa och sälja bostad och ett av de allra första stegen om du ska sälja är att välja sin mäklare. För att hitta mäklare är det en god idé att jämföra olika för att sedan välja den du tror mest på. Jag har både köpt och sålt några lägenheter och dessutom pratat med ett hundratal kunder som köpt och sålt bostad så i detta inlägg kommer jag att ge mina bästa tips när du ska hitta mäklare.
Julia Zakrisson - Boendeekonom på Stabelo
När du funderar på att flytta och att sälja din bostad så är ett av de första stegen att hitta och välja mäklare. Att hitta en mäklare som man känner förtroende för och kan kommunicera med är viktigt för att få en så smidig och bra försäljning som möjligt.
När du ska hitta mäklare så finns det en del olika sätt att gå till väga. Du kan börja att titta på Hemnet och ”Sök mäklare” och där fylla i det område din bostad ligger i. Du kan sedan sortera på till exempel ”Flest sålda i sökområdet”. Genom att sortera på det hittar du mäklare som säljer mycket i just ditt område vilket skulle kunna betyda stor lokalkännedom.
När du klickar in på en mäklare så har de flesta en beskrivning om sig själva där du kan se hur många bostäder de sålt och slutpriser. Om du till exempel har en större lägenhet kanske du vill hitta någon som brukar sälja liknande lägenheter och om du säljer ett hus kanske du vill hitta en mäklare som säljer mest hus.
När du har hittat mäklare du är intresserad av kan du kontakta några och boka in ett möte. Hur många mäklare du vill kontakta kan du välja själv men det är en god idé att kontakta minst tre skulle jag säga.
De mäklare du har kontaktat kommer då att boka in en tid och komma hem till dig. Mäklaren kommer att titta på din bostad och berätta hur försäljningen kommer att gå till. De kommer också att gå igenom försäljningsstatistik i området, värdera din bostad och prata om sitt arvode.
När du träffat de olika mäklarna så är det dags att jämföra de mäklare som du träffat. När du jämför mäklare så kan du titta på en rad olika saker och du väljer såklart själv vilka du lägger störst vikt vid.
Jämför mäklarens:
Arvode – jämför mäklarens arvode och hur de presenterar sitt arvode. Föreslår de ett fast arvode eller en stege? Jämför också hur stort arvodet är, även om det inte behöver vara den avgörande faktorn. Läs mer om mäklararvode.
Försäljningshistorik – jämför mäklarnas försäljningshistorik. Hur många liknande bostäder har mäklaren sålt? Hur mycket har mäklarens tidigare försäljningar ökat under budgivning? Om det är någon försäljning som sticker ut kan du fråga mer om den.
Föreslaget utropspris och prisförväntan – fråga vilket pris mäklarna tror att de kan sälja för och vilket pris de föreslår som utropspris. Skiljer sig mäklarnas pris åt mycket? Fråga då varför och om de kan förklara hur de kommit fram till värderingen. Återigen, den mäklare som tror på högst försäljningspris är inte alltid den bästa och det är bra att inte falla för det.
Förberedelser inför mötet – jämför mäklarens möte, hur förberedda är de? Är det någon som sticker ut? Du kanske föredrar att mäklaren känns förberedd, strukturerad och presenterar sitt upplägg ordentligt, eller så föredrar du en enklare genomgång.
Mäklarens omdömen – jämför mäklarnas omdömen. Du hittar omdömen på till exempel hittamaklare.se. När du jämför mäklarnas omdömen kommer du få en förståelse för hur tidigare försäljningar gått och hur mäklaren jobbar.
Personkemi – jämför mäklarens personkemi och hur väl ni kan kommunicera. Känner du dig trygg med mäklaren och har ett stort förtroende? Eftersom en bostadsförsäljning är en av dina största affärer i livet känns det tryggt med någon du har förtroende för vid din sida.
Hur många objekt den säljer samtidigt – kanske inte den viktigaste delen, men fråga hur många andra bostäder mäklaren säljer samtidigt. Om den säljer många samtidigt kan du fråga hur den kommer att hinna med att prioritera just din försäljning.
När du har träffat dina valda mäklare och jämfört dem så har du troligtvis fått en ganska god uppfattning om vem du vill välja, vem du trivs bäst med och vem som passar din försäljning. När du har valt en mäklare kommer ni att teckna ett förmedlingsuppdrag. Förmedlingsuppdraget ska vara skriftligt och anger bland annat ansvarig mäklare, vilken bostad som ska säljas och mäklarens arvode.
Läs mer om förmedlingsuppdrag.
Sammanfattningsvis så kan man säga att det är högst individuellt hur du går till väga när du väljer mäklare och vad du prioriterar.
Du kan till exempel fokusera på och jämföra mäklarnas mer ”hårda värden” som arvode, försäljningsstatistik och prisförväntan. Med det kan du känna dig trygg med att mäklaren du väljer har bra meriter och är duktig på försäljning samt har ett prisvärt arvode. Du kan också välja att gå mer på mjuka värden. Vilken mäklare känner du störst förtroende för och vem kändes mest förberedd inför ert möte?
Troligtvis kommer du att välja den mäklare som har den bästa kombinationen av hårda och mjuka värden. Personligen så har jag vid mina försäljningar fokuserat på att hitta en mäklare som har sålt liknande bostäder i närtid och som jag känt bra personkemi med. Samtliga mäklare har jag också träffat sedan innan på en visning och tyckt om när jag var spekulant.
Jag hoppas att du känner att du fått lite tips. Lycka till med bostadsförsäljningen!
Bolånehälsningar,
Julia Zakrisson
Boendeekonom på Stabelo
2024-01-19