Köpa bostadsrätt – detta vill du inte missa på visningen

Funderar du på att köpa en bostadsrätt? Kul! Att köpa en bostad är ofta den största affären man gör i sitt liv och oavsett om det är första eller fjärde bostaden du köper är det mycket att tänka på. Vi tänkte därför lista det viktigaste att tänka på inför och under visning:

South Amazonas forest protection
  1. Annonsen
    I mäklarens annons finner du den mesta information du behöver. Läser du igenom objektsbeskrivningen och årsredovisningen kommer du att få en god uppfattning om lägenheten. Vad uppgår månadsavgiften till och vad ingår i den? Under driftkostnad kommer det framgå vilka kostnader som tillkommer, till exempel el, värme och vatten. Vi har tidigare skrivit ett mer ingående inlägg om hur du granskar en förenings ekonomi. Anmäl ditt intresse för lägenheten tidigt, då minskar risken att lägenheten säljs innan visning utan att du fått chans att agera.
  2. Fråga mäklaren
    Ta dig tid och ställ frågor till mäklaren på visningen. Vad kan du förvänta dig av bostaden? När planeras stambyte? Hur är närområdet, finns det till exempel en högljudd väg nära och är det omöjligt att få tag på parkeringsplats? Ställ även frågan vilket renoveringsbehov finns i bostaden och föreningen, det kan ge dig en hint om vad du ska titta på extra noga i lägenheten.
  3. Undersök bostaden
    Det viktigaste på visningen är att undersöka bostaden noggrant. Undersökningsplikten när du köper en bostadsrätt innefattar mycket och om du upptäcker fel du borde upptäckt på visningen så kan du i efterhand inte få ersättning. Undersök därför bostaden noggrant: Titta under mattor, se över köket och vitvaror, badrummet, spola i kranar med mera. Var inte blyg, på en visning får du öppna kylskåpet, prova fläkten, spola i toaletten och titta i skåp. Du kan filma eller fotografera lägenheten så att du i efterhand kan påminna dig om hur vissa detaljer ser ut. Om du vill kan du även mäta vissa väggar och vinklar för att se om de möbler du vill ha får plats.

    Om du känner dig osäker kan du be om ytterligare en visning, ofta är det minst två visningar på lägenheten så att du på en andra visning kan titta på det du i efterhand känner att du missade på den första.

    Sist men inte minst, fundera över de mer mjuka värdena. Hur lyser solen in under dagen, hur trivs du i området och kanske viktigast av allt - tror du att du kommer att trivas i just denna bostad?
  4. Budgivning
    Det är bra att ha ett lånelöfte redan innan du börjar gå på visning så att du vet ungefär hur mycket du kan låna. När du hittat en bostad du är intresserad av är det sedan dags för budgivning. Generellt brukar mäklaren höra av sig till alla spekulanter som varit på visningen dagen efter. Bud är inte bindande men när du har börjat buda så är det hög tid att kontakta din långivare och ta reda på exakt hur mycket du kan låna. Hur mycket du kan låna kan nämligen skilja sig åt mellan olika objekt beroende på bland annat avgiften till föreningen och föreningens ekonomi. Det är därför viktigt att alltid kontakta din långivare innan du skriver kontrakt.

Med detta sagt vill vi önska dig lycka till med lägenhetsletandet, det kan kännas som en snårig djungel att gå på visningar men ju fler du går på, ju mer lär du dig. Tar du det steg för steg kommer du förhoppningsvis att hitta ditt nästa boende snart!

Med vänliga bolånehälsningar

Julia Zakrisson
Bolånespecialist, Stabelo

2022-11-16

Tillbaka till bloggen