En kommitté fick på uppdrag av regeringen i uppgift att utreda amorteringskravet och se över reglerna. Resultat blev ett förslag på att höja bolånetaket, lätta amorteringskravet och ett nytt skuldkvotstak. Här går vi igenom vad de här förslagen innebär och funderar lite kring vad de kan betyda för dig som funderar på att köpa bostad eller redan har ett bolån.
Ett av de främsta förslagen på förändring av amorteringskravet handlar om att höja bolånetaket från 85 procent till 90 procent. Det innebär att man inte behöver lägga en lika stor kontantinsats vilket ska underlätta för speciellt förstagångsköpare.
Det föreslås också en förenkling och lättnad av amorteringskravet. Istället för dagens krav på 2 procent amortering om du lånar mer än 70 procent av bostadens värde, föreslås ett amorteringskrav på 1 procent för alla lån med belåningsgrad över 50 procent. En lägre amortering innebär lägre månatliga utgifter vilket underlättar speciellt för nya låntagare.
Detta innebär också att det tidigare skärpta kravet som infördes 2018 som styrs av hushållets inkomst, det så kallade skuldkvotskravet, helt slopas.
För att balansera lättnaderna i amorteringskravet föreslår utredningen också ett skuldkvotstak. Kort sagt betyder det att du inte ska kunna låna mer än 5,5 gånger din årsinkomst. Detta är tänkt att skydda hushållen och ekonomin i stort, så att ingen ska ta på sig lån som blir svåra att hantera om räntorna går upp. I dagsläget är endast 3 - 5 procent av bolånen över 5,5 vilket innebär att det inte blir en så stor förändring för låntagarna.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Så vad kan vi vänta oss? På kort sikt kan lättnaderna av amorteringskravet innebära att det blir lättare att köpa sin första bostad och att nya låntagare med högre belåningsgrad får mer pengar över varje månad. Det kan också innebära att priserna på bostäder stiger, särskilt i områden där efterfrågan redan är hög. Peter Englund, som är en del av kommittén som utvärderat amorteringskravet, tror att prisuppgången är relativt begränsad och att det kan handla om mellan 5 - 10 procent.
Utredningen om amorteringskravet är överlämnad, och nu ligger bollen hos regeringen. Vi kan vänta oss ett beslut någon gång under våren 2025. Om förslagen går igenom kan de nya reglerna börja gälla senare samma år. Men fram till dess gäller det att hålla koll på utvecklingen och planera sina bostads- och lånebeslut utifrån de nuvarande reglerna.
Varma bolånehälsningar, Julia Zakrisson
Julia Zakrisson, boendeekonom
Julia är Stabelos boendeekonom och utbildar och inspirerar inom bolån, privatekonomi och bostadsköp. Hon har en utbildning inom finansiell ekonomi och har i många år arbetat med att hjälpa kunder med bolån och bostadsköp.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
Ansök helt digitalt och signera med BankID. Vi hjälper dig sedan med flytten av ditt bolån.