Så kom det, slutet på räntesänkningarna. Riksbanken valde att inte sänka räntan och också att flagga om att inga ytterligare sänkningar är att vänta de närmsta åren. Styrräntan stannar alltså på 2,25 procent och beskedet är inte speciellt chockande utan var snarare väntat. I detta inlägg kommer jag att gå igenom Riksbankens räntebesked, både Riksbankens och marknadens prognoser för räntorna under 2025, 2026, 2027 och 2028 samt hur du som bolånetagare kan tänka med din bolåneränta i detta nya ekonomiska läge.
Julia Zakrisson - Boendeekonom på Stabelo
Det första man behöver konstatera när man ska diskutera någon typ av prognos för räntor, inflation och liknande är att en prognos är nära intill en gissning och något som inte alltid stämmer i slutändan. Det är därför viktigt att inte basera sin ekonomi och huruvida man väljer rörlig eller bunden bolåneränta endast på prognoserna.
I Riksbankens egen utvärdering från 2023 kom de fram till att de var sämre än genomsnittet av marknadsbedömare på att förutsäga vart inflationen är på väg. Inflationen är ju som känt i sin tur den viktigaste drivaren av styrräntan och detta ledde till att Riksbanken också tvingades konstatera att de har varit sämre än marknaden på att prognostisera vart styrräntan tar vägen.
Lästips: Stabelos boränteindikator ger dig en prognos vad den genomsnittliga tremånadersräntan kommer att ligga på framåt.
Riksbanken meddelade i sitt räntebesked den 20 mars att de lämnar styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Enligt deras egen prognos kommer styrräntan inte vare sig höjas eller sänkas fram till 2028. Trots att många den senaste tiden har uttryckt oro för ökad inflation och till och med talat om räntehöjningar, verkar Riksbanken inte dela den oron – de har nämligen inte inkluderat några höjningar i sin räntebana.
Riksbankens nästa räntebesked är 8 maj 2025.
Riksbankens prognos för räntan är att den kommer att stanna på 2,25 procent fram till slutet av 2028.
Riksbankens prognos för styrräntan
Q1 2025
2,37 %
Q2 2025
2,25 %
Q3 2025
2,25 %
Q1 2026
2,25 %
Q1 2027
2,25 %
Q1 2028
2,25 %
Siffrorna avser kvartalsmedelvärden från Riksbankens besked 20 mars.
Marknadens genomsnittliga förväntningar är att betrakta som den bästa gissningen och prognosen för räntor. Man skulle kunna säga att marknaden är ett snitt av all information och intelligens som högutbildade och välavlönade prognostisörer och handlare kan uppbringa.
Och vad säger då marknadens prognos om räntor 2025? Även marknadens prognos för räntor är att Riksbankens styrränta ska stabiliseras på 2,25 procent och att vi nu har nått en ny normalnivå av räntan.
Nu vet vi marknadens och Riksbankens prognos för räntor, med deras prognos är för styrräntan, inte en prognos för bolåneräntan. Är prognosen för bolåneräntan densamma?
Stabelo har en boränteindikator som ger en prognos på vad den genomsnittliga tremånadersräntan kommer att ligga på fram till 2027. Den baseras på marknadens förväntningar på räntan och bankernas förväntade marginaler. Just nu säger boränteindikatorn att den genomsnittliga tremånadersräntan nu har bottnat och nu kommer kunna höjas marginellt under 2025 och därefter ytterligare lite fram till 2027.
Läs mer: Prognos för den rörliga bolåneräntan
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Den genomsnittliga rörliga bolåneräntan var i februari 3,17 procent. Siffran avser snitträntan hos alla banker och baseras på nya eller nyligen omförhandlade bolån.
Stabelo har haft en av de allra lägsta genomsnittsräntorna under hela 2024 och början av 2025 hade under februari ett snitt på 3,03 procent. Hos Stabelo behöver du aldrig förhandla om din bolåneränta, den baseras helt och hållet på hur stort lånebelopp du har.
Fyll i ditt lånebelopp och se direkt vilken ränta du kan få.
Många kunder frågar oss hur man ska tänka med sin bolåneränta just nu och hur man ska tolka prognoser när man ska välja rörlig eller bunden ränta. Det är en svår terräng att navigera i och det går inte att på förhand veta vad som är blir bäst eller billigast, och det finns inget universalråd som passar alla. Det är också viktigt att ha med sig att en prognos inte alltid stämmer och att man därför inte bör basera sina beslut endast på den.
Just nu så ser det inte ut som att de rörliga bolåneräntorna kommer sänkas mer i närtid samtidigt som de bundna räntorna har höjts av de flesta aktörerna. Det gör att du just nu kan binda din ränta till ungefär samma kostnad som att välja rörlig ränta.
Valet mellan att binda eller ha rörlig ränta handlar därför inte så mycket om kostnaden här och nu, utan snarare om vad som känns tryggt och rätt för dig. Om du har en tajt ekonomi och är orolig för räntehöjningar kan det vara tryggt att binda för att veta din månadskostnad framöver. Om du däremot har större marginaler kan du kanske föredra rörligt för att få möjlighet att ta del av ytterligare eventuella räntesänkningar.
Vad som kan vara bra att ha med sig om du överväger att binda räntan är att just nu pekar prognoser på att de bundna räntorna kan börja röra sig uppåt och att det därför är bra att överväga att binda den så snart som möjligt.
Om du vill öka din inkomst på kort sikt så kan du välja att jämka ditt ränteavdrag. I vanliga fall så får du tillbaka upp till 30 % av dina ränteutgifter i samband med skatteåterbäringen. Du kan i stället välja att jämka ränteavdraget. Det innebär att du betalar mindre skatt på din inkomst vilket ger dig en högre nettolön. Ett enkelt räkneexempel, om du har ett bolån på två miljoner och en ränta på tre procent är ditt ränteavdrag 1 500 kr per månad. Jämkar du så får du alltså betala 1 500 kr mindre skatt per månad.
2 000 000 kr x 3 % ränta x 30 % ränteavdrag / 12 månader = 1 500 kr/mån
Läs mer om ränteavdrag och att jämka.
Till sist,
Vi har nu troligtvis nått en ny och mer stabil räntenivå och det underlättar såklart för låntagare att få en jämnare boendekostnad igen som kanske bara ändras marginellt. Om du är nyfiken på att läsa mer om bolåneräntornas utveckling kan jag varmt rekommendera att du tar en titt på vår boränteindikator. Den ger en tydlig och lättförståelig prognos för den genomsnittliga tremånadersräntan framöver och kan vara till hjälp för att förstå vad som händer framåt.
Varma bolånehälsningar!
Julia Zakrisson, boendeekonom
Julia är Stabelos boendeekonom och utbildar och inspirerar inom bolån, privatekonomi och bostadsköp. Hon har en utbildning inom finansiell ekonomi och har i många år arbetat med att hjälpa kunder med bolån och bostadsköp.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
Ansök helt digitalt och signera med BankID. Vi hjälper dig sedan med flytten av ditt bolån.