Ränteavdraget innebär att du har möjlighet att få upp till 30 % skattereduktion på räntan på ditt lån. Skattereduktion innebär att din skatt minskar och förenklar betyder det alltså att du får tillbaka en del av dina räntekostnader. Ränteavdraget sker automatiskt men det finns vissa saker som är bra att veta. Här går vi igenom hur ränteavdraget för ditt bolån fungerar.
De långivare du har haft under året skickar in uppgifter till Skatteverket om hur mycket räntekostnader du har haft och det blir då förifyllt i deklarationen. Du får skattereduktion på upp till 30 % av dina räntekostnader upp till 100 000 kr och därefter 21 % på den del som överstiger 100 000 kr. Det finns några kriterier du behöver uppfylla för att få ränteavdraget och skattereduktion:
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Så här mycket ränteavdrag får du göra:
Det finns ingen maxgräns hur mycket skattereduktion du kan göra. Om du till exempel har 3 000 000 kr i lån och din ränta är 4 % blir din räntekostnad 120 000 kr under hela året. Du kan då dra av 30 % på 100 000 kr och 21 % på 20 000 kr, alltså totalt 34 200 kr. Om ni är två som delar på lånet kan ni göra 30 % avdrag på upp till 100 000 kr var, alltså totalt 200 000 kr och på överstigande del göra avdrag på 21 %.
Eftersom ränteavdraget sänks från 30 % till 21 % på räntekostnader över 100 000 kr så kommer din skattereduktion att minska om dina räntekostnader stiger. Det är endast på räntekostnaderna överstigande 100 000 kr som ränteavdraget minskar. Det är därför viktigt att ha koll på dina räntekostnader när de stiger.
Alltså, om du tidigare hade räntekostnader på nära 100 000 kr per år kunde du då få ränteavdrag på 30 % på hela beloppet. Om dina räntekostnader stiger kommer du bara att få 21 % i ränteavdrag på överstigande belopp.
Du behöver normalt inte själv skicka in uppgifter om dina räntekostnader till Skatteverket för att få ränteavdrag. Din långivare skickar kontrolluppgifter om dina räntekostnader till Skatteverket och de är sedan förifyllda i deklarationen. I normala fall går det alltså helt automatiskt att få ränteavdrag.
Om ni är två eller fler låntagare som är betalningsansvariga för lånet så kommer det automatiskt att fördelas lika på er. Det fördelas lika oavsett om ni betalar olika mycket för lånet. Om man är två stycken som står på lånet så kommer ni ha möjlighet till att få ett högre ränteavdrag eftersom båda då får avdrag på 30 % på kostnader upp till 100 000kr.
Om man är två låntagare så går det bra att fördela om ränteavdraget och lägga hela eller en större del på en av låntagarna. Det kan vara aktuellt om ni betalar olika mycket av räntan eller om en av er tjänar för lite för att kunna nyttja hela ränteavdraget. Antingen ber ni er långivare att ändra fördelningen så det blir rätt rapporterat till Skatteverket, eller så fördelar ni om det själva i deklarationen.
Är du befintlig kund och vill att vi ska ändra er fördelning av ränteavdraget? Ring in till oss så hjälper vi dig. Du når oss på 010 – 410 35 00.
Om du förväntas få tillbaka en större summa på skatteåterbäringen kan du välja att jämka ditt ränteavdrag. Skattejämka innebär att du får ränteavdrag månadsvis i stället för en gång per år vilket sänker dina månadskostnader. I stället för att få hela ränteavdraget med skatteåterbäringen så får du i stället avdrag och betalar mindre skatt på din inkomst varje månad. För att jämka fyller du i Skatteverkets blankett SKV 4302 – Ändring av preliminär A-skatt. Skatteverket kommer då ge beslut om att dra mindre skatt på dina löneutbetalningar.
Tidigare har ränteavdraget gällt för alla typer av lån, men regeringen har nu beslutat om en lagrådsremiss som innebär att avdraget för lån utan säkerhet ska slopas. Anledningen till detta är att man har sett en ökning av konsumtionslån, och syftet med förändringen är att minska överskuldsättningen. Beslutet börjar gälla den 1 januari 2025. Under beskattningsåret 2025 får 50 procent av räntekostnaderna för lån utan säkerhet dras av, och från 2026 kommer ränteavdraget endast att gälla för lån medsäkerhet.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Lär dig mer om hur du ansöker om att jämka ränteavdraget och hur det påverkar din inkomst.
Vad påverkar bolåneräntor, hur påverkar styrräntan bolåneräntor och vad är ränteskillnadsersättning?