Att sälja en bostad är en av de största affärerna i livet. Det kan kännas både spännande och rolig men också utmanande eftersom man ofta har ett önskat pris man vill få vid försäljningen. Här har vi samlat allt du behöver veta för att göra en trygg bostadsförsäljning – från att välja mäklare till att deklarera din försäljning.
Att hitta rätt mäklare är det första steget av försäljningen. Mäklaren hjälper dig att sätta rätt pris på bostaden, locka spekulanter och navigera genom försäljningsprocessen. Det är ofta bra att prata med flera mäklare för att jämföra deras upplägg, erfarenhet och arvoden.
När du träffar mäklare är det bra att tänka på:
Lokalkännedom och erfarenhet - En mäklare med erfarenhet från området har ofta bra koll på omgivningen och liknande sålda objekt. Stäm också av hur mycket mäklaren sålt innan, det kan visa hur erfaren mäklaren är.
Arvodesmodell – Fråga om arvode och jämför. Fråga också vad mäklaren har för olika nivåer på sina olika arvodesmodeller och vad de rekommenderar mellan fast arvode, provision eller en kombination. Välj det som passar dig bäst.
Personkemi - Du har ofta mycket kontakt med din mäklare så du behöver känna dig trygg och ha förtroende för personen du väljer. Känn efter hur er kommunikation känns och fråga hur mäklaren brukar återkoppla till säljaren.
Tips!
Du kan använda Hemnet för att hitta mäklare som har erfarenhet av att sälja liknande bostäder i ditt område.
Läs mer - så väljer du rätt mäklare
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Många som planerar en flytt undrar om det är bäst att köpa eller sälja först. Det finns inget rätt svar – det beror på din situation, bostadsmarknaden och dina ekonomiska marginaler.
Fördelar med att köpa först
Fördelar med att sälja först
Generellt är det mer ekonomiskt tryggt att sälja din befintliga bostad innan du köper en ny men risken är att du inte hinner hitta en ny bostad att köpa i tid. När du väljer hur du ska göra behöver du väga in hur lättsåld din egen bostad är, hur stora ekonomiska marginaler du har och vad du har för möjligheter om du sålt och inte hittar en ny bostad i tid.
Ett gott råd är att välja ett tillträde långt fram i tiden för att få mer tid på dig. Det är normalt att välja 3 – 6 månader framåt i tiden.
Läs mer – köpa eller sälja först
Visningen är din chans att visa bostaden från sin bästa sida och locka spekulanter. Börja med att städa noggrant och fixa små skador, som trasiga lister eller fläckar på väggarna. Om det behövs kan du måla om eller fixa småsaker som höjer det allmänna intrycket på bostaden. Rensa bort överflödiga möbler och personliga saker för att skapa ett luftigt och neutralt intryck.
Se också till att bostaden är välbelyst – använd både lampor och dagsljus för att skapa en varm atmosfär. Glöm inte att fräscha upp uteplatser, balkonger eller trädgården, så att även de känns inbjudande.
Behöver du hjälp? Många mäklare samarbetar med homestylister som kan lyfta fram din bostads potential.
Läs mer – visning av din bostad
Budgivningen är en spännande del av försäljningsprocessen där spekulanterna lägger bud på din bostad. Som säljare är det du som bestämmer vem som får köpa bostaden – det behöver inte alltid vara den som lägger det högsta budet. Andra faktorer, som tillträdesdatum eller annan flexibilitet kan också spela in.
Bud är inte bindande förrän kontraktet är påskrivet, och du kan välja att avbryta eller ändra dig under processen. Din mäklare håller dig uppdaterad om buden och hjälper dig att fatta beslut.
Mäklaren sköter kommunikationen med spekulanterna och rapporterar alla bud. När du accepterar ett bud bokas kontraktsskrivningen in, vilket gör affären bindande.
Tips!
Väg in mer än bara priset – flexibla villkor eller en smidigare process kan vara lika viktigt som slutpriset.
Läs mer – budgivning som säljare
När du accepterat ett bud är det dags att skriva kontrakt. Mötet sker oftast på mäklarens kontor, där du och köparen går igenom och signerar köpekontraktet. Affären blir då bindande, och köparen betalar därefter en handpenning – vanligtvis 10 % av köpesumman.
Som säljare ansvarar du för bostaden fram till frånträdet, då du lämnar över nycklarna och köparen betalar resterande belopp. Se till att bostaden är flyttstädad och att alla abonnemang är avslutade eller flyttade innan frånträdet.
Din mäklare guidar dig genom hela processen och ser till att allt går rätt till.
Läs mer – kontraktsskrivning och frånträde
Oavsett om du säljer din bostad men vinst eller förlust så behöver du deklarera din bostadsförsäljning. Du kommer sedan att betala eller få vinstskatt eller förlustavdrag. Om du behöver betala vinstskatt kan du i många fall få uppskov. Här förklarar vi vad som gäller och hur det fungerar.
Vinstskatt
Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Skatten är 22 % av vinsten och beräknas genom att dra av inköpspriset, eventuella förbättringsutgifter och försäljningskostnader från försäljningspriset. Förbättringsutgifter kan exempelvis vara kostnader för renoveringar som höjt bostadens värde, medan försäljningskostnader inkluderar bland annat mäklararvode.
Förlustavdrag
Om du säljer din bostad med förlust kan du få ett skatteavdrag. Du har rätt att dra av 50 % av förlusten i din deklaration, vilket innebär att förlusten kan minska din totala skatt. Förlusten beräknas på samma sätt som vinsten – genom att dra av inköpspriset, förbättringsutgifter och försäljningskostnader från försäljningspriset.
Exempel: Om din förlust är 100 000 kr får du dra av 50 000 kr i din deklaration. Detta avdrag minskar din totala skatt och ger en liten lättnad när du säljer med förlust.
Uppskov
Om du gör en vinst på försäljningen och köper en ny bostad kan du skjuta upp betalningen av vinstskatten genom att ansöka om uppskov. För att få uppskov behöver du köpa en ny bostad inom och uppfylla vissa villkor, som att den nya bostaden används som din huvudsakliga bostad under ett år och att bostaden ligger i Sverige eller i EES-området.
Läs mer – vinstskatt, förlustavdrag och uppskov
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
Finns det några budgivningsstrategier som är bättre än andra? Vad händer om du ändrar dig efter att du lagt ett bud. Vi ger tips inför din budgivning.
Amorteringskravet styr hur mycket du måste amortera och alla banker och långivare följer samma amorteringskrav. Lär dig mer om hur det fungerar och hur mycket du måste amortera.