Energieffektivisering av privata hus har blivit populärt i Sverige. Ungefär 80 % av en villas energikostnad går till uppvärmning och varmvatten. Eftersom behovet av el ökar kan man genom att effektivisera och använda energi smartare bidra till ett mer hållbart energisystem och samtidigt sänka sina månadskostnader. Här kommer vi att gå igenom varför energieffektivisering är så viktigt, tips på vad du kan tänka på och vilket stöd som är tillgängligt för dig som vill genomföra energieffektiva renoveringar i ditt hus.
För att kunna fatta välgrundade beslut är ett första steg att ta reda på ditt hus förutsättningar och nuläge. Se över ditt elavtal och leta efter information om hur din elanvändning ser ut. Titta också på din energideklaration, i den hittar du råd om åtgärder för att förbättra just ditt hus energiklass. Till sist kan du inspektera ditt hus, känn efter hur inomhusklimatet är, är dörrar och fönster i gott skick och väl isolerade, hur är isoleringen på vinden och hur är ventilationen? Känner du dig osäker kan du få kostnadsfri hjälp från en energi- och klimatrådgivare i din kommun.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
För att kunna energieffektivisera ditt hus så mycket som möjligt är det viktigt att minska husets behov av energi. Det gör man genom att se till att den värme man värmer upp huset med faktiskt stannar i huset, alltså genom att se till att huset är rätt isolerat. Det gäller både isolering av tak, väggar, golv och källare samt fönster och dörrar. Det kan vara värt att se över husets isolering innan man går vidare och installerar ett nytt värmesystem.
För att energieffektivisera ditt hus är det viktigt att se över husets uppvärmningssystem. Ditt val av värmekälla kommer ha en betydande påverkan på dina energikostnader. Det finns flera alternativ att överväga, varje med sina egna fördelar och nackdelar. För villaägare i städer kan fjärrvärme vara ett bekvämt val. På landsbygden kan en ved- eller pelletseldad panna vara ett bra alternativ. Men för de flesta är en värmepump den mest effektiva och miljövänliga lösningen.
Bergvärme och jordvärme utnyttjar energin lagrad i marken och ger låga driftskostnader, men kräver ett vattenburet värmesystem. Luft-vattenvärmepumpar passar bäst för hus i Mellansverige och söderut och kan spara upp till 60 procent av värmebehovet. Luft-luftvärmepumpar är bra som komplement till eluppvärmda hus, medan frånluftsvärmepumpar återvinner värme från ventilationen.
Andra alternativ inkluderar elpannor, oljepannor, vedpannor och pelletspannor. Fjärrvärme är ett pålitligt val med låg miljöpåverkan. Kompletterande produkter som golvvärme, solenergi och olika typer av kaminer kan också minska kostnaderna för ditt primära värmesystem. Valet beror på ditt hus, platsen och dina specifika behov. Gör noggranna överväganden för att välja det mest lämpliga och energieffektiva uppvärmningssystemet för din situation.
I Sverige finns det stöd för att uppmuntra energieffektivisering i privata hus. Att dra nytta av dessa kan göra din renovering billigare och mer lönsam.
Sammanfattningsvis är energieffektivisering av privata hus både ekonomiskt fördelaktig och miljövänlig. Genom att dra nytta av de tillgängliga stöden och följa de praktiska tipsen kan du göra din bostad mer energieffektiv och hållbar. Det är inte bara bra för din plånbok, utan också för vår planet och kommande generationer.
När du lånar till energieffektiviserande investeringar så erbjuder vi en rabatt på räntan. Läs mer om vårt Gröna tilläggslån.
Vi erbjuder Grönt bolån och 0,10 procentenheters rabatt på hela ditt bolån om din bostad har energiklass A eller B.
Energideklarationen visar vilken energiklass din bostad har och vad du kan göra för att förbättra den. En energideklaration är giltlig i 10 år. Läs mer om energideklaration.