Om du har ett bolån så kan du få avdrag på skatten med upp till 30 % av dina räntekostnader varje år. Avdraget får du tillbaka i med skatteåterbäringen varje vår. Genom att jämka kan du i stället få ränteavdraget varje månad.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Jämka innebär att du ansöker om att betala mer eller mindre skatt än vad du ska göra enligt din skattetabell. Syftet med att jämka är att du ska betala rätt belopp i skatt på din inkomst direkt.
Hur mycket du ska betala i skatt varje månad på din inkomst baseras på en uppskattning av vad du kommer att tjäna under året. Om uppskattningen inte stämmer så får du antingen skatteåterbäring (om du betalat för mycket skatt) eller kvarskatt (om du betalat för lite skatt). Det kan vara fördelaktigt att jämka om du brukar få stora belopp i skatteåterbäring eller i kvarskatt.
Om du jämkar påverkas den skatt du betalar på din inkomst varje månad. Om du till exempel brukar få en stor summa i skatteåterbäring varje år så kan du jämka och betala mindre skatt på din inkomst varje månad.
Det finns flera tillfällen då det är fördelaktigt att jämka. Det kan vara fördelaktigt både om du vanligen betalar för mycket eller för lite skatt. Här listar vi några av de vanligaste:
Den vanligaste anledningen till att jämka är för att betala mindre skatt varje månad och på så sätt få högre nettoinkomst.
I tider med högre kostnader och räntor så kan jämka vara ett sätt att klara av de högre månadsavgifterna. Det kan också vara ett sätt att få mer pengar över och spara ihop till en buffert eller för att öka månadsamorteringen på sitt bolån. Om du redan har din buffert på plats så kan du också välja att använda pengarna till månadssparande.
I stället för att få ut pengarna längre fram kan du alltså få avkastning direkt, till exempel genom att amortera (sänker räntekostnader) eller sparande (möjlighet till avkastning på pengarna).
En nackdel med att jämka att det finns risk för kvarskatt om du råkar fylla i uppgifterna felaktigt i din ansökan. Om din ekonomi ändras eller om du beräknar fel kan det leda till att din arbetsgivare drar för lite skatt och du i stället behöver betala tillbaka skatt i samband med deklarationen. Var därför noggrann när du fyller i ansökan och glöm inte att skicka att uppdatera den om din ekonomi förändras.
Ränteavdraget innebär att du som har lån får avdrag på skatten och att du kommer behöva betala mindre skatt. I tider med högre räntekostnader så blir ränteavdraget också högre och det kan då bli mer aktuellt att jämka. Att jämka kan då underlätta för att klara av de högre räntekostnaderna.
Ränteavdraget uppgår till 30 % på räntekostnader upp till 100 000 kr och 21 % på kostnader överstigande 100 000 kr.
Läs mer om ränteavdrag.
Du ansöker om jämkning på Skatteverkets hemsida.
Du kan antingen använda en blankett eller göra det i deras E-tjänst.
När Skatteverket fattat ett beslut lämnar du över det till din arbetsgivare som sedan börjar dra rätt skatt från din lön varje månad.
En ansökan om jämkning gäller för ett inkomstår och förlängs inte efter årets slut. Du behöver därför ansöka om jämkning varje år. Du kan ansöka om jämkning under hela året men om du vill att det ska gälla från och med januari så behöver du ansöka senast 18 november.
Det var vanligen en månad från beslut tills att det är registrerat korrekt hos arbetsgivaren. Det tar oftast ungefär två veckor från att du skickat in ansökan hos Skatteverket tills att du får besked. Du ska sedan lämna beskedet till din arbetsgivare och behöver göra det minst två veckor innan löneutbetalning.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Visste du att du får ränteavdrag på upp till 30 %? Det innebär att du får avdrag på din skatt. Lär dig mer om hur stort ditt avdrag blir.
Vi går igenom hur du deklarerar din bostadsförsäljning och hur ränteavdraget fungerar samt när du behöver betala kvarskatt.