Kontantinsats – hur mycket behöver jag?

När du ska köpa en bostad behöver du betala en del av bostadens pris i kontantinsats. Kontantinsatsen är enligt bolånetaket minst 15 % och resterande kan du finansiera med ett bolån. Du kan antingen spara ihop din kontantinsats eller använda pengar från tidigare bostadsförsäljning.

Vi ger i dagsläget ut bolån upp till 60 % av bostadens pris och du behöver därför minst 40 % i kontantinsats hos oss.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Vad är kontantinsats?

- Minst 15 %av bostadens pris
- Den delen av bostaden du behöver betalar själv
- Betalas i samband med att du flyttar in

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Det är lätt att blanda ihop handpenning och kontantinsats. Handpenning är den första betalningen du gör till mäklaren och kontantinsats är hela den summa du betalar med sparade medel. Handpenningen betalar du oftast in sju dagar efter kontraktsskrivningen och resterande del av kontantinsatsen betalar du in i samband med att du tillträder bostaden.

Ett ungt par framför ett hus

När betalar man kontantinsatsen?

Du betalar kontantinsatsen till säljaren den dagen du får nycklarna. Du och säljaren möts på mäklarens kontor och då betalar vi ut ditt bolån och för sedan över både din kontantinsats och pengarna från lånet till säljaren. Det är alltså inte du som gör överföringen till säljaren utan det sköter alltid banken.

För att vi ska kunna göra överföringen av din kontantinsats så betalar du betalar in den till oss med ett bankgiro och OCR-nummer som du får i samband med att ditt lån beviljas. Vi hjälper dig att räkna ut hur mycket du har kvar att betala i kontantinsats. Vi behöver få in din kontantinsats ungefär en vecka innan din tillträdesdag.

Tillfälligt lån till kontantinsats

Om du ska både köpa och sälja en bostad har du i många fall hela eller delar av din kontantinsats låst i din gamla bostad. Du kan då ansöka om tillfälliga lån, så kallade handpenningslån och överbryggningslån.  

Mer om handpenningslån
Mer om överbryggningslån

Hur mycket kontantinsats behöver jag?

När du köper en bostad behöver du enligt bolånetaket betala minst 15 % av bostadens pris i kontantinsats. Det går alltså inte att få ett bolån som överstiger 85 % av bostadens värde.

Beroende på vad bostaden kostar behöver du alltså betala olika mycket i kontantinsats. Här ser du några exempel på hur mycket kontantinsats du behöver beroende på bostadens pris.

Bostaden kostar 1 000 000 kr – 150 000 kr i kontantinsats
Bostaden kostar 1 500 000 kr – 225 000 kr i kontantinsats
Bostaden kostar 2 000 000 kr – 300 000 kr i kontantinsats
Bostaden kostar 3 000 000 kr – 450 000 kr i kontantinsats
Bostaden kostar 4000000 kr – 600000 kr i kontantinsats

Varför måste man betala kontantinsats?

Bolånetaket infördes 1 oktober 2010 och innebär att man minst måste betala 15 % av bostadens värde i kontantinsats. Bolånetaket infördes för att skydda låntagare från att hamna i ekonomiska svårigheter om bostadspriser sjunker. Innan bolånetaket var det möjligt att låna upp till 90–95 % av bostadens värde och endast betala 5–10 % i kontantinsats. Om bostadens värde sjönk och bostaden såldes var det då större risk att låntagaren stod med större bolån än vad bostaden såldes för. Syftet är alltså att skydda låntagarna. Bolånetaket kan dock göra det svårare för vissa att köpa bostad, eftersom de behöver spara ihop en större kontantinsats.

Hur mycket får jag kvar efter försäljningen?

Det kan kännas svårt att räkna ut hur mycket du får kvar efter försäljningen. Vi listar därför vanliga kostnader i samband med flytt.
  1. Lösen av befintliga lån och ränteskillnadsersättning
  2. Vinstskatt och tidigare uppskov
  3. Mäklararvode
  4. Avgift för Hemnetannons
  5. Styling av bostad
  6. Flytt- och städfirma
  7. Kostnad för besiktning
  8. Eventuella dubbla boendekostnader och räntekostnad för överbryggningslån
  9. Lagfart- och pantbrevskostnad om du köper hus
  10. Pantsättnings- och överlåtelseavgift om du köper bostadsrätt

Uppdaterat: 2024-10-14

Av: Stabelo bolåneteam