Som ung är det idag ofta svårt att själv ta ett bolån när du köper din första bostad. Det är då möjligt att ansöka om bolån med en medlåntagare, till exempel din förälder. Här går vi igenom vad det innebär att vara medlåntagare.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
En medlåntagare är en person, oftast en förälder, som står med på bolånet och delar ansvar för lånet. Du ansöker om bolån tillsammans med en medlåntagare om du själv inte kan stå på lånet, till exempel på grund av lägre eller osäker inkomst eller om du är studerande. Huvudlåntagaren och medlåntagaren är båda solidariskt betalningsansvariga för lånet. Ni gör själva upp om vem som betalar för lånet men om den ena inte betalar så faller ansvaret på den andra låntagaren.
Det är i första hand föräldrar som kan vara medlåntagare till sina barns lån vid första bostadsköpet. Det krävs att medlåntagaren har en god ekonomi. Vi lägger stor vikt vid medlåntagarens inkomst i relation till lånebelopp och övriga kostnader. Till exempel vänner eller släktningar godkänns inte som medlåntagare.
Skillnaden mellan medlåntagare och borgensman är att medlåntagare står med på lånet och har samma betalningsansvar för lånet som huvudlåntagaren medan borgensman innebär att man går i borgen för att betala tillbaka ett lån om låntagaren inte själv kan göra det. Borgensmannen är en säkerhet för hela lånesumman och ska betala tillbaka den om låntagaren får betalningsproblem. Medlåntagare står i stället med på lånet och har samma betalningsansvar för lånet som huvudlåntagaren. Borgensman används inte i samma utsträckning som medlåntagare och vi på Stabelo använder oss inte utav det.
Om du vill ansöka om lån tillsammans med en medlåntagare så fyller du i medlåntagarens information i ansökan. Din medlåntagare kommer sedan att behöva signera ansökan och sedan också lånehandlingarna med BankID.
Ansök om bolån tillsammans med din medlåntagare
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
En kreditbedömning görs när vi ska bedöma hur mycket du får låna och den påverkas av din inkomst, familjesituation och ekonomi.
Amorteringskravet styr hur mycket du måste amortera och alla banker och långivare följer samma amorteringskrav. Lär dig mer om hur det fungerar och hur mycket du måste amortera.