Kostnader när du köper hus

Att köpa hus är en stor investering och en av de viktigaste besluten man kan ta i livet. Förutom att hitta det perfekta hemmet finns det många kostnader att tänka på. Här går vi igenom de viktigaste kostnaderna vid husköp så att du kan vara förberedd på vad som väntar.

Köpeskilling

Den mest uppenbara kostnaden är själva priset på huset, även kallad köpeskillingen. Denna summa beror på husets marknadsvärde och förhandlingen mellan köpare och säljare. Det är viktigt att budgetera noggrant och tänka på att inte spendera mer än vad du har råd med.

Lagfart

Lagfarten är en administrativ avgift som betalas för att registrera att du är den nya ägaren av huset. Kostnaden för lagfarten är 1,5% av köpeskillingen plus en fast administrativ avgift som i dagsläget ligger på 825 kr. Läs mer om lagfart.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Pantbrev

Om du behöver ta lån för att finansiera ditt husköp krävs pantbrev som säkerhet för lånet. Kostnaden för att utfärda nya pantbrev är 2% av det belopp som pantbrevet avser, plus en fast administrativ avgift på 375 kr. Har tidigare ägare redan utfärdat pantbrev kan dessa överföras till dig utan extra kostnad. Läs mer om pantbrev.

Besiktning

En noggrann besiktning av huset är viktig för att undvika oväntade problem i framtiden. Kostnaden för en besiktning varierar men ligger ofta mellan 10 000 och 15 000 kr. Det kan vara väl värt pengarna för att upptäcka eventuella dolda fel och brister. Läs mer om besiktning.

Dubbla boenden

Det är vanligt att man under en kort period har dubbla boenden, alltså att du får tillgång till din nya bostad någon vecka innan du lämnar ifrån dig den gamla. Det innebär att du under den perioden har bolån på båda bostäderna och dessutom eventuellt ett överbryggningslån som du ska betala ränta på. Läs mer om överbryggningslån.

Flyttkostnader

Glöm inte att budgetera för flyttkostnader. Detta inkluderar transport av dina ägodelar, eventuellt flyttfirma, och andra relaterade utgifter som flyttkartonger och emballage. Kostnaden kan variera kraftigt beroende på hur mycket hjälp du behöver, hur mycket saker du har och avståndet mellan ditt gamla och nya hem.

Fastighetsavgift

Som husägare måste du betala en årlig fastighetsavgift. För bostadshus är den maximala fastighetsavgiften 9 525 kr per år (2024). Denna avgift baseras på husets taxeringsvärde.  När du köper en bostad så har oftast den tidigare ägaren redan betalat fastighetsavgift för hela året. Du kommer då att betala tillbaka till säljaren för den tid du äger bostaden. Köper du tidigt på året kommer du alltså betala större delen av fastighetsavgiften i samband med att du tillträder bostaden.  

Renovering och underhåll

Även om huset är i gott skick kan det finnas behov av renoveringar eller uppdateringar. Det är därför viktigt att budgetera för dessa utgifter, särskilt om du köper ett äldre hus. Små renoveringar kan snabbt lägga till stora summor.

Driftkostnader

När du väl har flyttat in tillkommer löpande kostnader som el, vatten, värme, sophämtning och försäkringar. Det är viktigt att ha en uppfattning om dessa kostnader för att förstå din totala månadskostnad.

Buffert

När du köper ett hus behöver du generellt en större buffert än om du till exempel bor i en bostadsrätt. Man brukar säga att man som husägare bör ha en buffert på tre månadslöner efter skatt. Läs mer om buffert.

Slutsats

Att köpa hus innebär många kostnader utöver själva köpeskillingen. Genom att vara medveten om och planera för dessa kostnader kan du undvika oväntade överraskningar och göra din husköpsprocess så smidig som möjligt.

Uppdaterat: 2024-06-13

Av: Stabelo bolåneteam