Kreditvärdighet är en bedömning av en persons förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Banker och andra långivare använder kreditvärdighet för att avgöra om de ska bevilja lån och vilka räntevillkor som ska gälla. En hög kreditvärdighet kan ge tillgång till bättre lånevillkor och lägre räntor.
Kreditvärdighet bedöms vanligtvis genom en kreditpoäng, som beräknas baserat på flera faktorer:
Kreditvärdighet är viktigt när du ansöker om bolån. En bra kreditvärdighet kan inte bara öka dina chanser att bli beviljad ett lån utan också ge dig bättre lånevillkor. Det är därför viktigt att förstå och aktivt arbeta för att förbättra din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten är en del av kreditbedömningen när du ansöker om lån. Läs mer om kreditbedömning.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
När du ansöker om ett bolån, tittar långivaren på din kreditvärdighet för att bedöma risken med att låna ut pengar till dig. En hög kreditvärdighet kan resultera i lägre räntor och bättre lånevillkor, medan en låg kreditvärdighet kan leda till att lånet nekas helt.
Vi på Stabelo använder oss av UC:s riskprognos i vår kreditbedömning. Riskprognosen anger ”risken att en person ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader”. Det presenteras på en skala mellan 0,1 och 99,9 där ett så lågt tal som möjligt är önskvärt.
Du kan kontrollera din kreditvärdighet genom att göra en kreditupplysning på dig själv på Min UC. Kreditupplysningen som du gör på dig själv kommer inte att synas eller registreras på din kreditupplysning.
Det tar tid att bygga upp en stark kreditvärdighet, men genom att följa tipsen ovan kan du se förbättringar över tid. På en kreditupplysning syns vanligen det senaste året och det är därför vad som skett då som påverkar mest.
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
En kreditbedömning görs när vi ska bedöma hur mycket du får låna och den påverkas av din inkomst, familjesituation och ekonomi.
Amorteringskravet styr hur mycket du måste amortera och alla banker och långivare följer samma amorteringskrav. Lär dig mer om hur det fungerar och hur mycket du måste amortera.